tovingredients@gmail.com

Асортимент

ПІДСОЛОДЖУВАЧ АСПАРТАМ /Е951


Аспартам (метиловий естер L-аспаргініл-L-фенілаланіну, Е951) — органічна сполука, відома як штучний невуглеводний підсолоджувач, як замінник цукру. Підсолоджувач майже у 150—200 разів (1 грам цієї речовини замінює 150—200 грамів цукру) солодший за харчовий цукор, має (в порівнянні з цукром) низьку калорійність — 1г аспартаму близько 4 ккал/г або 16,5 кДж. При використанні аспартаму знижується калорійність харчових продуктів. Він був відкритий в 1965 р.

Аспартам нетривкий при підвищеній температурі і в середовищі з підвищеною кислотністю або лужністю. Відомий як харчова добавка замінник цукру Е951. Підсолоджувач аспартам є синтетичний замінник цукру в 150 – 200 разів солодше його. Це білий порошок, який не має запаху і добре розчиняється в воді. Маркується на етикетках продуктів Е 951. Після потрапляння в організм дуже швидко всмоктується, метаболізується в печінці, включаючись в реакції трансамінування, потім виводиться нирками.

Елементи аспартама містяться в натуральних продуктах. У фруктах, овочах і ягодах. Виноград, томат, апельсин, ананас і багато інших продуктів містять елементи аспартама.

Аспартам міститься в соках. У виробництві аспартам часто додається в різні газовані напої. Наприклад, в Кока-колл. Це набагато вигідніше, ніж натуральні підсолоджувачі, і дешевше в рази. Використовують у виготовленні батончиків, жувальних гумок, йогурті і інших солодких продуктах. Приблизно 6 000 продуктів виготовляються з добавкою до складу цієї речовини. Також випускається цукрозамінник аспартама у вигляді таблеток . Дану продукцію кладуть замість цукру в чай і каву. На жаль, випічки з додаванням даного підсилювача смаку не вийде, так як підсилювач чутливий до температури. В цьому випадку краще додати ще один підсолоджувач.

Аспартам використовують в спортивному харчуванні для додання солодощі спортивних продуктів. Також додається E951 в лікарські препарати у вигляді таблеток, підсолоджують вітаміни.