tovingredients@gmail.com
Цикламат натрію (натрієва сіль цикламової кислоти), емпірична формула С6Н12NNaO3S.
Білий кристалічний порошок синтетичного походження, без запаху, з інтенсивним солодким смаком. Молярна вага 201. Температура плавлення 265 0С. Стійкий до гідролізу. При нагріванні в сильно кислому середовищі повільно гідролізується із втратою солодкості. Добре розчинний у воді, помірно розчинний у спиртах, зовсім не розчиняється в жирах..
Одержують синтезом циклогексиламіну та аміносульфокислоти.
В харчовій промисловості відомий як харчова добавка Е952 або підсолоджувач, який в 30-50 разів солодший цукру. Найменш потужний серед штучних підсолоджувачів.
Цикламат натрію часто використовується в низькокалорійних солодких газових напоях, діабетичних продуктах, лікарських засобах. Проявляє синергизм з різними підсолоджувачами. Поширене застосування в продуктах має суміш, яка складається з 10 частин цикламату натрію і 1 частини сахарину.
Цикламат натрію Е952 стабільний при нагріванні, що дозволяє використовувати його в кондитерських виробах, гарячих розчинних напоях, здобних хлібобулочних виробах, консервованих фруктах, джемах, вареннях, а також у десертах, морозиві, жувальних гумках.
Безпечна добова доза цикламату натрію складає 10 мг/1 кг маси тіла. Доведено, що ця добавка є нешкідливою для людей і тварин, вона не засвоюється організмом, має високу швидкість виводу з нього.
Дозволений більш як у 55 країнах світу, в тому числі в країнах Європейського союзу.