tovingredients@gmail.com
Бета-каротин (β-Carotene), він же провітамін А — органічний темно-помаранчевий пігмент, належить до насичених вуглеводнів з групи каротиноїдів. Серед інших каротинів відрізняється тим, що на обох кінцях молекули є бета-кільця. β-каротин біосинтезується з геранилгеранил пірофосфату.
У природі бета-каротин присутній у грибах, зелених рослинах (листі та плодах), морських водоростях. Є найпоширенішим в природі ізомером каротину. Його завданням є захищати рослини від вільних радикалів, які ушкоджують клітини.
Він є попередником вітаміну А, також науково доведені його властивості як антиоксиданта. Якщо людиною споживається велика кількість бета-каротину, частина його утворює необхідну кількість вітаміну А, частина що залишилась, діє у клітинах як антиоксидант. На рівні клітинних мембран він нейтралізує дію вільних радикалів, що утворюються у організмі, й можуть призвести до виникнення злоякісних пухлин.
У харчовій промисловості бета-каротин використовується як барвник (харчова добавка E160a), який добавляють у соки, йогурти, морозиво та інші харчові продукти. Видобувають його тільки з натуральних джерел — м`якоті моркви, гарбуза, а також використовують мікробіологічний синтез. Випуск хімічного аналога рідко практикується через недоцільність. Тому вироблений каротин для різних цілей в основному має природну формулу, оскільки добутий з природного джерела.
Будь-який рослинний продукт з яскравим забарвленням (плоди, ягоди, зелень) є натуральним джерелом бета-каротину. Найбільший відсоток вмісту бета-каротину мають морква, гарбуз, диня, хурма, манго, солодкий перець, перець чилі, помідор, салат, щавель, брокколі, персик, сливи, абрикос, грейпфрут, смородина, журавлина, чорниця, шпинат, агрус. Також бета-каротин знаходиться всередині кристалів морської солі як продукт синтезу водоростей.