tovingredients@gmail.com
Сорбат калію (калієва, або калійна сіль полікарбонової сорбінової кислоти), хімічна формула С6Н7О2К – харчова добавка Е202, клас консервантів.
Порошок або гранули білого кольору, без запаху, смак нейтральний, допускається гіркуватість. Температура плавлення 270 ̊С. Найбільш розчинний з усіх відомих сорбатів. Розчинність його у воді при 20 ̊С складає 138 г/л (58,2 %). Розчинний в етанолі, пропіленгліколі, гліцерині. Малорозчинний у хлороформі, кукурудзяній олії. Частково розчинний в ацетоні. Нерозчинний у бензені.
Харчова добавка Е202 активно пригнічує розвиток плісняви, попереджує утворення дріжджів та цвілевих грибів, аеробних бактерій, ферментів, збільшуючи при цьому термін придатності продуктів. Це ефективний антимікробний засіб в середовищах з високою кислотністю.
Сорбат калію має широке застосування у виробництвах:
- олії та масложирових продуктів (маргарину), масляних кремах;
- твердих ковбас та сардельок, м’ясних напівфабрикатів;
- фруктових заготовок для йогуртів та інших молочних і сирних продуктів;
- консервації овочів і фруктів;
- випічки житнього хліба, борошняних кондитерських виробів (печива тривалого зберігання);
- цукрових кондитерських та шоколадних виробів (цукерок, начинок для вафель, праліне, шоколаду);
- плодово-ягідному пюре, фруктових начинок для випічки, джемах, варенні, повидлі;
- безалкогольних напоїв, плодово-ягідних соків та їх концентратів;
- слабоалкогольного та безалкогольного вина;
- майонезів, томат-пюре, кетчупів, гірчиці;
- рибних консервів;
- заморожування продуктів харчування;
- заготовках сухофруктів;
- косметичних виробів та фармацевтичних препаратів.
Синтетичний сорбат калію одержують в результаті взаємодії сорбінової кислоти і гідроксиду калію.
Е202 не здійснює на організм людини канцерогенного чи мутагенного впливу, не має патогенної дії. Максимально допустиме дозування складає 0,1%-0,2% від маси готової продукції. Практичне застосування дозволене майже в усіх державах світу.