tovingredients@gmail.com
Сорбінова кислота, С5Н7СООН – одноосновна ненасичена карбонова кислота аліфатичного ряду. Харчова добавка Е200.
Вперше була одержана в 1859 році із соку горобини (лат. Sorbus – горобина).
В промислових масштабах Е200 одержують шляхом конденсації кетена з кротоновим альдегідом за участю кислотних каталізаторі.
Кислуваті на смак моноклинні безбарвні кристали, слабопахнучі, нерозчинні у воді, добре розчинні у спирті. Температура плавлення 135 0С. Температура кипіння 228 0С.
Сорбінова кислота володіє високою антимікробною дією, не змінює органолептичних властивостей і збільшує терміни зберігання харчових продуктів, нетоксична.
Застосовується: як консервант в безалкогольних напоях, плодовоягідних соках, хлібобулочних кондитерських виробах (мармеладах, джемах, вареннях, кремах), в зернистій ікрі, в сирах і напівкопчених ковбасах, при виробництві згущеного молока; для обробки пакувальних матеріалів харчових продуктів.
Сорбінова кислота сприяє підвищенню імунітету і детоксикації організму людини. Допустимий вміст у харчових продуктах 0,1%-0,2%.
Внаслідок безсумнівної гігієнічної безпеки спостерігається світова тенденція витіснення сорбіновою кислотою інших консервантів.